Configurarea unui site WordPress poate părea o sarcină descurajantă dacă nu ați mai făcut niciodată așa ceva. Din fericire, unul dintre cele mai bune lucruri despre WordPress este că este atât de ușor de utilizat și intuitiv. Aproape oricine o poate face!
Deși partea tehnică a creării unui site web WordPress nu este complicată, poate fi să știi ce să pui pe site-ul tău web și cum să-l faci să funcționeze pentru tine.
Cu toate acestea, înainte de a trece la pași, haideți să clarificăm ce este un site web WordPress, de ce să-l alegeți și ce să luați în considerare înainte de a începe să construiți un site web folosind WordPress.
Ce este un site web WordPress?
WordPress este un CMS (sistem de management al conținutului) gratuit și open-source scris în PHP și asociat cu o bază de date MySQL/MariaDB. În termeni cei mai simpli, WordPress este o platformă gratuită și deschisă, un constructor de site-uri web, unde poți crea site-uri web simple și simple pentru afacerile și blogurile tale .
Există o mulțime de funcții pe WordPress, inclusiv șabloane în care puteți doar să vă conectați informațiile și să creați un site web, pluginuri, suplimente, diferite teme și multe altele.
Există și alte modalități de a crea site-uri web, dar WordPress a fost întotdeauna cea mai populară și cea mai folosită platformă open-source pentru crearea de site-uri web. Vă întrebați de ce atât de mulți oameni aleg WordPress în locul oricărei alte platforme?
De ce să alegeți WordPress pentru a face un site web?
Deși WordPress a fost conceput pentru prima dată ca o platformă pentru blogging și publicare asociată, acum este o platformă pe care se bazează o treime din toate site-urile de internet. Acest lucru se datorează multitudinii de avantaje pe care WordPress le are pentru proprietarii de site-uri web, cum ar fi:
Flexibilitate și adaptabilitate
Puteți face aproape orice pe WordPress, de la site-uri de prezentare pentru întreprinderi mici la magazine de comerț electronic. Orice ați alege să faceți, WordPress poate fi adaptat necesităților dvs..
Ușor de utilizat
Un site WordPress poate fi pus în funcțiune în câteva minute, chiar dacă nu aveți nicio expertiză tehnică. Tot ce aveți nevoie este un nume de domeniu și un cont de găzduire web.
Teme și pluginuri
În timp ce temele WordPress vă oferă o gamă largă de opțiuni în aspectul și funcțiile site-ului dvs., pluginurile sunt module specializate care răspund nevoilor specifice ale site-ului dvs., cum ar fi coșurile de cumpărături, formularele de contact, galeriile și multe altele.
Cum să construiți un site web WordPress
Există zece pași simpli pentru a începe să utilizați WordPress. Pur și simplu urmați acestea și veți fi în funcțiune în cel mai scurt timp.
Pasul 1: Definiți-vă site-ul.
Înainte de a vă apuca de construit un site web, trebuie să vă alegeți nișa. Încercarea de a dezvolta un site web WordPress despre ceva care a fost făcut de 10.000 de ori nu va fi benefică. Dacă site-ul dvs. WordPress nu este pentru o afacere existentă, asigurați-vă că alegeți un subiect care vă interesează cu adevărat, astfel încât să nu vă simțiți o corvoadă să vă actualizați site-ul acum sau cu câteva luni mai târziu.
Pasul 2: Alegeți un nume de domeniu.
Numele dvs. de domeniu ar trebui să aibă legătură directă cu nișa pe care ați ales-o la pasul 1 și ar trebui să fie un nume care să fie atât de ușor de reținut pentru utilizatori, încât nu îl uită niciodată. Efectuarea unor cercetări de cuvinte cheie poate fi de asemenea utilă. Blocat pe un anumit nume, dar .ro este luat? Încercați .eu, .net sau .com.
Pasul 3: Obțineți găzduire web.
Următorul pas este să găsești o gazdă web de încredere care să se ocupe de site-ul tău. Aici puteți alege între un server partajat, un VPS sau unul dedicat?
Gazduirea web partajată va fi bine în majoritatea cazurilor și este foarte populară printre utilizatorii WordPress. Aflați mai multe despre tipurile de găzduire web mai jos.
Gazduire partajata
Gazduirea partajata este cel mai elementar tip de gazduire web. Este ca și cum ai închiria o locuință cu unul sau mai mulți colegi de cameră – în cazul găzduirii web, numărul de share-uri este de până la câteva mii. Când cumpărați găzduire partajată, domeniul afacerii dvs. va fi găzduit pe server și pe toate site-urile web care au partajat aceeași găzduire ca și dvs.
Cel mai semnificativ avantaj al găzduirii partajate este costul. Deoarece același serviciu de găzduire web este oferit mii de părți, costul serverului este împărțit, iar furnizorii de servicii pot oferi tarife foarte accesibile. În al doilea rând, găzduirea partajată este foarte ușoară și simplă, cea mai bună pentru începători.
În timp ce găzduirea partajată este bună, uneori poate obține un efect de vecin rău, cauzând viteză lentă sau timpi de nefuncționare. Chiar și linia de asistență pentru clienți este blocată. Un alt dezavantaj este că nu vă puteți personaliza mediul web, ceea ce ar afecta alte site-uri web. În general, găzduirea partajată este bună.
Gazduire VPS
În timp ce găzduirea partajată este ca închirierea unui apartament cu colegi de cameră, găzduirea VPS este mai degrabă ca închirierea unei unități într-un bloc de apartamente.
Găzduirea VPS este mult mai de dorit decât găzduirea partajată din cauza multiplelor sale avantaje, inclusiv fiabilitatea, o alocare mai bună și uniformă a resurselor, flexibilitatea și capacitatea de a crește numărul de resurse disponibile.
Acestea fiind spuse, găzduirea VPS poate fi mult mai scumpă decât găzduirea partajată, în funcție de furnizorul de găzduire web.
Gazduire dedicata
Gazduirea dedicata este de obicei aleasa de companiile de mari dimensiuni cu mai multe site-uri web. În găzduirea dedicată, aveți un server separat și vă bucurați de toate avantajele acestuia. Nu există vecini răi, niciun risc de securitate și libertate totală de personalizare.
Dacă sunteți nou în acest domeniu, găzduirea dedicată nu este pentru dvs. – există un salt masiv de preț și tehnică care nu merită decât dacă aveți un know-how substanțial. În al doilea rând, deoarece vă puneți toate ouăle într-un singur coș, o eroare minoră de securitate a serverului dvs. ar putea deteriora întregul server, inclusiv întregul site web și informațiile dvs.
În afară de aceste trei tipuri de găzduire de bază, există și altele, inclusiv găzduire în cloud, găzduire reseller și găzduire cu autoservire. Un sfat: dacă creezi un site web de la zero pentru noua ta afacere, ar trebui să folosești găzduire partajată și să mergi de acolo.
Pasul 4: Instalați WordPress.
Cu riscul de a afirma ceea ce este evident, odată ce ți-ai găsit gazda web și numele de domeniu, este timpul să instalezi WordPress și să pornești. În cPanel instalarea WordPress este incredibil de ușoară și durează doar câteva minute cu ajutorul plugin-ului Softaculous.
Pasul 5: Alegeți tema WordPress.
Apoi, trebuie să decideți asupra unei teme de design pentru site-ul dvs. WordPress . Sunt disponibile mii și mii de teme, de la absolut gratuit până la sute de dolari. Când selectați tema, încercați să vă asigurați că are sens atât pentru subiectul site-ului dvs., cât și pentru aspectul și conținutul pe care intenționați să le publicați.
Printre opțiunile de teme WordPress premium , veți găsi un set de opțiuni gata făcute pentru diverse subiecte. Acestea includ afaceri, servicii, frumusețe, modă, fotografie, educație, mâncare și multe altele. Fiecare dintre ele poate deveni o bază excelentă pentru site-ul la care ai visat mereu.
Pasul 6: Instalați pluginuri WordPress.
Un plugin WordPress este un program scris în limbajul de scripting PHP care adaugă caracteristici sau servicii specifice unui site web WordPress . Pluginurile WordPress oferă multă personalizare și flexibilitate site-ului dvs. WordPress, precum și funcții și instrumente valoroase pentru vizitatorii dvs.
S-ar putea să nu începi cu multe plugin-uri, dar cu cât folosești mai mult WordPress, cu atât vei găsi mai multe avantaje pentru site-ul tău. Unele dintre favoritele noastre includ JetPack și Yoast SEO. Puteți găsi opțiunea de pluginuri din tabloul de bord WordPress.
Pasul 7: Completați paginile administrative.
Paginile importante includ pagina dvs. de contact, pagina despre confidențialitate și pagina de declinare a răspunderii. Scoateți-le din cale înainte de a vă concentra pe adăugarea de conținut pe site-ul dvs. – la urma urmei, este mai ușor să le adăugați acum decât mai târziu, când ați terminat de publicat toate celelalte lucruri mai interesante! Aceste pagini servesc și pentru a vă proteja atât pe dvs., cât și pe vizitatorii site-ului dvs.
Pasul 8: Publicați site-ul dvs. WordPress.
După ce ați publicat paginile administrative importante, este timpul să începeți să adăugați conținut interesant. Indiferent de nișa dvs., doriți să vă asigurați că includeți o mulțime de conținut de calitate pentru cititorii dvs. Faceți paginile dvs. bogate vizual și, mai departe, faceți o prioritate să continuați să adăugați în mod regulat conținut nou. Dacă scrieți pe blog, adăugați cel puțin o imagine la fiecare postare. Acest lucru nu numai că le oferă cititorilor dvs. ceva de împărtășit pe rețelele sociale, dar vă face și conținutul mai atrăgător. Indiferent dacă decideți să adăugați conținut zilnic, săptămânal sau lunar, crearea unui calendar de conținut vă va ajuta să vă mențineți pe drumul cel bun.
Pasul 9: Nu uita de marketing!
Comercializarea noului dvs. site este un efort dublu. În primul rând, SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare): asigurați-vă că paginile dvs. au cuvinte cheie relevante în titlu, descriere și text. În al doilea rând, fă-ți timp pentru a-ți promova site-ul în orice mod posibil. Opțiunile gratuite includ utilizarea forumurilor site-urilor de rețele sociale și trimiterea prin e-mail a unui buletin informativ regulat.
Pasul 10: Faceți o copie de rezervă a site-ului dvs.
Conținutul dvs. este cel mai valoros bun al dvs., așa că asigurați-vă că faceți o copie de rezervă a site-ului dvs.! Pentru blogul tău, asta înseamnă să faci o copie de rezervă a conținutului tău în caz de blocare, astfel încât să nu fii nevoit să o iei de la capăt. Dacă nu faci copii de rezervă pentru postări, pluginuri și link-uri afiliate, s-ar putea să-ți ia ceva timp înainte de a te readuce pe picioare. Dacă nu aveți timp să faceți o copie de rezervă a site-ului dvs. în mod regulat, gazda dvs. web ar trebui să vă ofere o alternativă!
În afară de asta, costul este un factor care îi ține pe mulți oameni în gard cu privire la crearea unui site web. Deși am menționat inițial crearea unui site web pe WordPress – ceea ce este adevărat deoarece WordPress este gratuit dacă nu optați pentru servicii premium suplimentare .